Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Mi az a színhőmérséklet?

Mi az a színhőmérséklet?

Cikkünkben mesélünk arról, mi is az a színhőmérséklet, miért jó nekünk, ha tudjuk, és hogyan hasznosíthatjuk, ha már egyszer megtanultuk.

A fehér fény különböző színű fények keveréke. Mivel többféle fényforrás létezik, azok fényei nem azonos arányban tartalmazzák a fehér fény összetevőit. Ezáltal pedig színük is különbözik egymástól. Tudományosan: a fényforrások valós színe az adott fényforrás által kisugárzott energia hullámhossz szerinti eloszlásával írható le.

Az egykor szebb napokat megélt izzószálas égők esetében egyszerű volt a dolog, hiszen ott a fény úgy keletkezett, hogy az izzószál izzott. A színhőmérséklet tehát ugyanannyi volt, mint az izzószál hőmérséklete. Ezt a színhőmérsékletet egyszerűen kifejezhettük: meleg.

Azonban a kompakt fénycsövek, a gázos fényforrások és az egyre elterjedtebb LED-ek esetében nem a hőmérséklet függvénye a színhőmérséklet.

De miért is fontos a fény színhőmérséklete? Mert nagymértékben befolyásolhatja az emberek koncentrálóképességét. A LED-ek esetében egyszerű a dolgunk, mindenki ki tudja választani magának a legmegfelelőbbet, ugyanis egyre több színhőmérséklettel gyártanak ilyen fényforrásokat

A 2200 Kelvines meleg fényforrások fénye igen meleg, a vöröses-sárgás borostyánra hasonító.

A 2700-3000 Kelvines meleg fehér (sárgás) fényforrások a legelterjedtebbek, ezek leginkább a pihenésre szánt helyiségekbe valók.

4000-4500 Kelvin. Ezt hívjuk úgy: természetes fehér. Ez adja vissza leginkább a természet színét, ezért a nappaliban, fürdőszobában, gardróbban és dolgozószobában ideális ez a színhőmérséklet.

A 6000-6500 Kelvin a hideg fehér színhőmérséklet, mely iparcsarnokokban, gyárakban használatos.

végül íme néhány jellegzetes színhőmérséklet:

Gyertya: 1900 K

Keresés